miercuri, 26 mai 2010

Românitatea răspândită, în dezbatere la Muzeul de Istorie
Acad. Dan Berindei: „Ar trebui să avem mai solidă conştiinţa unicităţii noastre”

Cea de-a doua sesiune anuală organizată de Asociaţia „Dobrogea- istorie şi civilizaţie” s-a încheiat sâmbătă, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 26-28 noiembrie, sub motto-ul „Cunoaştere, Cultură, Consecvenţă, Europenism, Implicare”.

Ultima zi a sesiunii a fost moderată de prof. univ. dr. Florin Anghel, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius”, iar una dintre temele abordate s-a centrat în jurul situaţiei românilor de la sud de Dunăre. În acest sens, au luat cuvântul dr. Ivo Gheorghiev, preşedintele „Ave” - Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, care, pornind de la premisa că românii se simt la ei acasă acolo unde sunt, a vorbit despre românii din Bulgaria, care nu sunt recunoscuţi ca minoritate etnică, dar care nu primesc sprijin nici din partea statului român. De asemenea, a vorbit şi despre o lucrare de istorie a românilor de la sud de Dunăre, semnată de prof. Valentin Băluţoiu, carte căreia îi reproşează anumite erori, dar şi o traducere defectuoasă: „Binele pleacă cu turcul. Nu mă doare când dă turcul cu cizma, mă doare când dă românul cu opinca”, spune Ivo Gheorghiev. El a prezentat participanţilor dovezi ale încercărilor de a păstra identitatea românilor, oferindu-le CD-uri care conţin cântece şi balade din Timocul bulgăresc. Totodată, Ivo Gheorghiev a anunţat că la Vidin se încearcă editarea unui ziar în limba română, intitulat „Poduri peste Dunăre”.

Despre ignorarea românilor de la sud de Dunăre a vorbit şi dr. Robert Stănciugel, membru onorific al Asociaţiei „Ave”: „Avem comunităţi istorice lăsate baltă de către guvernanţii ţării. I-au lăsat datorie la nuntă, iar culpa pentru acest lucru vine de undeva din ţară”, a spus el. De asemenea, Robert Stănciugel a atras atenţia asupra istoriei ca disciplină predată în liceu, cu slabe şanse de supravieţuire: „Istoria e cea mai importantă dintre materii, pe care politicul încearcă s-o scoată din liceu. România nu vrea să intre prin cultură în UE, are alte probleme”, precizează dr. Stănciugel, foarte implicat în problemele românilor din afara ţării.

Asupra situaţiei acestora s-a pronunţat şi academicianul Dan Berindei, invitat al Asociaţiei „Dobrogea - Istorie şi civilizaţie”, care s-a declarat impresionat de „insuliţele care vor să fie mai departe ceea ce sunt”. „Problemele pe care le-au ridicat Ivo Gheorghiev şi Robert Stănciugel sunt foarte triste, dar, pe de altă parte, pe mine m-au şi bucurat dintr-un punct de vedere: acela că totuşi românitatea există şi acolo”, a declarat academicianul.

„Noi formăm un tot, unul foarte important. Ar trebui să avem mai solidă conştiinţa unicităţii noastre, cu deosebirile impuse de vitregiile vremurilor. Sunt nişte insuliţe care ne aparţin, şi trebuie să ne aparţină. Una dintre necesităţile pe care le are societatea noastră este aceea de a forma tinerele generaţii cu conştiinţa acestei românităţi răspândite. Din păcate, lucrul acesta nu prea se face”, a precizat Dan Berindei.

Sesiunea s-a încheiat cu lansarea cărţilor „Comerţul exterior al României cu ţările din sud-estul Europei (1878-1914)”, semnată de Daniela Busă, şi „În căutarea adevărului pierdut”, coordonată de Robert Stănciugel şi Emil Ţârcomnicu.

La finalul comunicărilor, drd. Magdalena Tiţă, preşedintele executiv al Asociaţiei „Dobrogea- istorie şi civilizaţie”, a anunţat că, începând cu anul viitor, va organiza o serie de conferinţe pe teme istorice care să aibă mai multă implicare civică. Vor fi invitaţi profesori, elevi, studenţi şi alte categorii de tineri care să asiste şi să participe la evenimentele viitoare. De asemenea, liderul Asociaţiei a venit în întâmpinarea reprezentanţilor românilor de la sud de Dunăre cu o propunere de colaborare, urmând a fi demarate diverse proiecte.

Niciun comentariu: