marți, 2 martie 2010


Romanii din Bulgaria i-au cerut lui Emil Boc invatamant si mass-media in limba romana

Primul-ministru Emil Boc a avut, la Sofia, o intalnire la cel mai inalt nivel cu romanii din Bulgaria. Evenimentul a fost gazduit de Ambasada Romaniei la Sofia si au participat peste 100 de reprezentanti ai comunitatii romanesti din Sofia, Vidin, Ruse si Silistra,transmite Romanian Global News.

Din delegatia condusa de seful Guvernului au mai facut parte Adrian Videanu, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Teodor Baconschi, MinistrulAfacerilor Externe, Elena Udrea, Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Radu Berceanu, Ministrul Transporturilor si Eugen Tomac, Secretar de stat pentru romanii de pretutindeni.

Reprezentantii comunitatii romanesti i-au prezentat Primului-ministru problemele cucare se confrunta romanii din statul vecin, primand lipsa institutiilor de invatamant, in conditiile in care exista localitati in care populatia vorbitoare de limba romana locuieste compact. De asemenea, Ivo Gheorghev, presedintele Uniunii Etnicilor Romani din Bulgaria a solicitat sprijin pentru functionarea Centrului Cultural Roman de la Vidin, precum si crearea unor programe speciale media atat scrise, cat si audio-vizuale pentru romanii din zona unde romani, numiti de autoritati vlahi, sunt autohtoni.

Domnul Toma Chiurcev, presedintele Asociatiei Aromanilor din Bulgaria, a solicitat o implicare mai mare a statului roman in a proteja pe toti vorbitorii limbii romane si a celor care vorbesc dialectul aroman, deoarece Romania are obligatia sa-i protejeze asa cum a facut in perioada interbelcia, cand a fost construit un complex educational-spritual in centrul capitalei bulgare, unde toti vorbitorii limbii romane isi faceau studiile.

Primul-ministru Emil Boc le-a promis romanilor din Bulgaria ca situatia lor va fi atent monitorizat prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, institutie afltata in coordonarea sa si ca va oferi sprijinul necesar pentru ca romanii din statul vecin sa se poate bucura de mijloace se informare in limba roman, dar si mai important - infiintarea de noi institutii de invatamant in limba romana.

Totodata, Emil Boc, le-a multumit romanilor pentru faptul ca-si pastreaza cu devotament limba si tradtiile romanesti, asigurandu-i ca-i va sprijini si va depune tot efortul astfel incat aceasta lipsa de atentie sa poata fi compensata prin actiuni concrete la nivel bilateral, dar si european.

Niciun comentariu: