vineri, 24 septembrie 2010

Romanii din Bulgaria il asteapta pe Presedintele Basescu sa le rezolve problemele
Traian Basescu
Preşedintele României, Traian Băsescu, efectueaza joi, 23 septembrie a.c., o vizită oficială în Republica Bulgaria, la invitaţia omologului său, Gheorghi Pârvanov. În cadrul vizitei, şeful statului român va avea şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Bulgaria, transmite Romanian Global News.

In cadrul vizitei Traian Basescu va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Republicii Bulgaria, Gheorghi Pârvanov, precum şi întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, doamna Tsetska Tsacheva.
Programul vizitei cuprinde, de asemenea, şi participarea preşedintelui Traian Băsescu la Forumul oamenilor de afaceri bulgaro-român, vizitarea Bisericii Ortodoxe „Sfânta Treime" din Sofia.

Reamintim ca in Bulgaria traiesc intre 150.000 si 200.000 de romani si romanofoni autohtoni. Majoritatea dintre ei sunt localizati in zona Timocului bulgaresc si de-a lungul Dunarii.

Comunitatea romaneasca este supusa unei puternice presiuni asimilationiste ea neavand scoli in limba materna, institutii de cultura, mass-media si biserici.

dr. Ivo Gheorghiev

Liderul romanilor din Bulgaria dr. Ivo Gheorghiev (foto) declara ca :„Dacă ne uităm real pe situaţia creată, noi avem o singură dorinţă - să oprim procesul de asimilare prin pârghiile prin care a fost declanşat. Să întoarcem istoria înapoi, să aflăm cum ne-au asimilat şi să ne dezasimilăm, dacă pot spune aşa. În primul rând, procesul de asimilare trebuie să fie oprit", a declarat liderul romanilor din Bulgaria. Introducerea învăţământului în limba maternă în şcolile în care învaţă copiii români, este principala revendicare a romanilor din Bulgaria.

La intrebarea dacă aceste probleme nu ar putea fi rezolvate prin recunoaşterea românilor din Bulgaria ca minoritate naţională, Gheorghiev a declarat că „acesta este un punct nevralgic" şi că statul român trebuie să ceară cu mai multă fermitate ca, pe principiul reciprocităţii, drepturile acestora să fie respectate. „Recunoaşterea ca minoritate este un punct nevralgic. Statul bulgar nu ne recunoaşte ca minoritate. Statul român trebuie să ceară, cu mai multă fermitate, pe baza reciprocităţii, respectarea drepturilor noastre. Pentru că minoritatea bulgară din România, pe care noi o respectăm profund, se bucură de drepturi mult mai multe. Drepturile pe care le-a dat statul român trebuie să fie pildă pentru statele din jur, ar trebui toate minorităţile româneşti din afară să beneficieze de ele", a declarat Ivo Gheorghiev. „Statul român nu trebuie să uite niciodată că noi suntem o parte din corpul mare românesc" a subliniat Gheorghiev, opinanad că este nevoie de un minister al românilor din afara frontierelor.


Gheorghiev a declarat că a fost ameninţat cu moartea de mai multe ori, pentru că luptă pentru drepturile românilor din Bulgaria iar la viaţa sa şi a familiei sale s-a atentat de mai multe ori. „Toată bucuria noastră de a fi români, la un moment dat, se rezumă la faptul că suferim pentru că suntem români. Nu pentru că merităm ci pentru că existăm. Am fost ameninţat cu moartea, acum trei ani familia mea a stat 3 luni cu bagajele făcute pentru ca, în situaţia în care voi fi omorât, să meargă la Ambasada României din Sofia. S-a atentat de trei ori la viaţa mea şi o dată la viaţa familiei", a spus Ivo Gheorghiev

La randul sau cercetătorul Emil Ţârcomnicu, de la Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei Române a explicat ce s-a întâmplat cu românii din Bulgaria de-a lungul istorie şi cum s-a ajuns ca aceştia să dispară din documentele realizate la recensămintele oficiale. El a subliniat că în acest moment, românii din Bulgaria au o identitate duală. „Românii din Timoc au o identitate duală. Dacă sunt întrebaţi de bulgari spun că sunt bulgari, dacă sunt întrebaţi de români spun că sunt români. Fac confuzia între cetăţenie şi naţionalitate", a spus Ţârcomnicu.

În legătură cu problema asimilării, prof univ dr Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, a subliniaza că este vorba de un concept politic agresiv care generează numai probleme. „Problema asimilării, aşa cum se practică la sud de Dunăre şi dincolo de Prut, dincolo de Crişuri, este una de program politic, ţine de nişte pan-idei, precum pan-hungarismul sau pan-slavismul, este un concept politic, agresiv, care generează probleme. Care pârjoleşte mentalul locului, pârjoleşte etniile locale, nu procură soluţii ci generează probleme", a afirmat directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

In vizita pe care Primul-ministru Emil Boc a efectuat-o in Bulgaria, le-a promis romanilor din Bulgaria ca situatia lor va fi atent monitorizat prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, institutie aflata in coordonarea sa si ca va oferi sprijinul necesar pentru ca romanii din statul vecin sa se poate bucura de mijloace se informare in limba romana, dar si mai important - infiintarea de noi institutii de invatamant in limba romana. Romanii de acolo asteapta inca aceste institutii promise.

Poate le rezolva Presedintele Basescu...

Niciun comentariu: