vineri, 24 septembrie 2010

Români din Bulgaria, lui Băsescu: Avem o singură problemă, să oprim procesul de asimilare

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Bulgaria i-au cerut, joi, preşedintelui Traian Băsescu, într-o întâlnire care a avut loc la Sofia, sprijin pentru înfiinţarea unui liceu românesc şi s-au plâns acestuia că sunt supuşi unui proces de asimilare.

"Noi avem o singură problemă: să oprim procesul de asimilare. Restul problemelor devin o completare la problema mare. Foarte important este pentru noi că avem nevoie de un sprijin mai consistent. În momentul de faţă, vă mulţumim că, în momente cruciale de criză, de sfâşiere economică a ambelor state, aţi avut puterea să ne daţi şi nouă cât de cât pentru că suntem aici şi existăm. Noi vom rezista numai atunci când avem şcoală, să avem un liceu acolo unde e minoritatea română compactă în zona Vidin", i-a spus unul dintre reprezentanţii comunităţii româneşti din Bulgaria preşedintelui Băsescu.

Acesta a adăugat că ar fi necesar ca minoritatea română să fie recunoscută de statul bulgar.

Traian Băsescu i-a asigurat pe cei prezenţi că autorităţile române "vor privi cu atenţie" la întocmirea bugetului pentru anul viitor, astfel încât să poată susţine construcţia sau cumpărarea unei clădiri destinate înfiinţării unei şcoli româneşti în zona Vidin.

Totodată, şeful statului român le-a cerut celor prezenţi solidaritate, astfel încât la recensământul din Bulgaria fiecare membru al comunităţii româneşti să-şi declare etnia.

"Este esenţial ca cei care aparţin minorităţii româneşti din Bulgaria să se declare ca atare, români. Numai aşa vom avea motivaţia unei intervenţii cât mai consistente. Cred că este extrem de important ca, la următorul referendum, cei de etinie română să se declare români sau vlahi sau aromâni, din acelaşi trunchi. Noi considerăm minoritate românească. Nu avem o problemă. E o chestie de sensibilitate", a spus Traian Băsescu.

Un alt reprezentant al comunităţii româneşti i-a solicitat şefului statului sprijin pentru reînfiinţarea liceului român din Sofia, reamintindu-i acestuia că în 1948 unitatea de învăţământ a fost închisă din cauza guvernului român din acea perioadă. Traian Băsescu le-a promis celor prezenţi că "la anul, lucrurile vor fi în alt stadiu".

El a ciocnit cu cei aproximativ 30 de români prezenţi la eveniment un pahar de vin. Unul dintre participanţi i-a oferit de asemenea şefului statului o sticlă de vin. La un moment dat, un profesor a intenţionat să-i prezinte lui Băsescu istoria localităţii Florentin, începând cu anul 14 î.H., însă şeful statului român l-a oprit la un moment dat, spunându-i că, dacă i-ar urmări până la final discursul, "ar sta până dimineaţă".

Înainte de a părăsi ambasada României, preşedintele Băsescu s-a fotografiat alături de cei prezenţi.

"Domnule preşedinte, ne-am dori să ne trimiteţi şi nouă fotografiile, că atunci când a venit domnul Boc…", i s-a adresat unul dintre participanţi preşedintelui. "Mâine veţi avea fotografiile", a răspuns prompt Traian Băsescu.

Niciun comentariu: