vineri, 16 aprilie 2010

FESTIVALUL FOLCLORIC AL CÂNTECULUI ŞI DANSULUI AUTENTIC ROMÂNESC Ediția a IV-a

5 aprilie 2010 (a doua zi de Paşti)

Din cauza ploii spectacolul folcloric nu s-a desfăşurat la Albotina ci la Vidin, cu începere de la ora 13.00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Tineretului (Mladeşkii Dom), instituţie în care îşi au sediul AVE – Asociaţia Etnicilor Români din Bulgaria şi Biblioteca „ALBOTINA”.

Participanţii la festival s-au deplasat, totuşi, la Albotina unde, în ciuda timpului nefavorabil au fost ţinute slujbele de pomenire (la troiţa acoperită din poiană) şi tradiţionala „Horă Tristă” sau „Hora Morţilor”, pentru care veniseră deja, din satele aflate în zonă, câteva sute de locuitori pentru a „da de-mpărţit” celor de curând dispăruţi.

Festivalul a debutat cu grupul folcloric de la Iaşi interpretând „Cristos a înviat” şi „Tatăl nostru”. Apoi au transmis câte un mesaj participanţilor la festival Ivo Gheorghiev - preşedinte AVE, Anton Păcureţu – ambasadorul României în Bulgaria, Duşan Pârvulovici – preşedintele Federaţiei Rumânilor din Serbia şi director al Timoc-Press, Areta Moşu – preşedinte al Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, prof. Nicu Vintilă din partea Universităţii „Spiru Haret” şi Ivan Juvetov – director al Centrului Cultural Român din Vidin. Au mai fost prezenţi Grigore Gherceanu – ataşat cultural al Ambasadei Române din Sofia, istoricul Robert Stănciugel, Emil Tircomnicu – cercetator al Institutului de Etnografie şi Folclor Bucureşti, istoricul timocean Nicolai Pacev şi prof. Dan Vană – Casa de Cultură din Calafat.

Festivalul propriuzis a început cu Ioana Nicolova, din Cosova, care a recitat impecabil, în graiul românilor din Timocul Bulgăresc, poezia „Albotina” scrisă de consăteaul său, poetul Milan Anghelov Cosoveanu. Tot din Cosova a fost şi primul ansamblu care a evoluat pe scena festivalului. Au urmat ansamblurile şi grupurile folclorice din Cutova, Gâmzova. Răchitniţa, Bregova, Cudelin, Pocraina, Antimovo (Şeu). Au urmat oaspeţii din Serbia : orchestra cunoscutului profesor de trompetă Mile Păunovici şi cunoscutul interpret Draghişa Păunovici. Festivalul a fost incheiat de craioveanul Ion Creţeanu acompaniat de Taraful din Morunglav.

Evenimentul a fost organizat de AVE - Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria în colaborare cu Centrul Cultural Român din Vidin, Societatea Culturală a Vlahilor şi Asociaţia „Curcubeu peste Dunăre”, unite de curând în „Consiliul Suprem al Organizaţiilor Româneşti (Vlahe) din Bulgaria cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român prin Direcţia Români din Afara Ţării.

Prin numărul mare al ansamblurilor şi grupurilor folclorice participante, prin prezenţa multor personalităţi ale vieţii culturale şi sociale din România şi Bulgaria, prin mediatizarea în diferitele canale media (presă scrisă, radio şi TV) din Bulgaria şi România, prin interesul crescut arătat de publicul românesc din Bulgaria (practic, întregul festival a fost prezentat şi s-a desfăşurat doar în limba română) care a fost prezent în număr mare atât la Albotina cât şi la Vidin, ediţia din acest an a Festivalului Folcloric al Cântecului şi Dansului Autentic Românesc a fost, de departe, cea mai reuşită de până acum.

Niciun comentariu: